F.d. Bostället Flinteberg under Ormeshaga Hult 1:3 Nuvarande ägare: AB Lessebo Skogar Domänverket

Beskrivning
minnessten

För att finna f.d. Bostället Flinteberg bör man från Hovmantorp åka vägen mot Lessebo. Efter 4,6 km kommer vi till gården Kvarnsjörås där vi viker av mot söder över järnvägen och förbi torpet Norremo och kommer efter 1,5 km till en skogsväg på vägens östra sida. Mitt emot denna skogsväg på vägens västra sida går en mindre skogsväg upp i backen och där uppe finns vissa grundrester efter bebyggelse.

Bostället finns inte med på någon mantalslängd för år 1839 eller senare. Enligt Gunilla Bengtsson förekommer bostället bara under en kortare tid. Enligt uppgift av Erik Falk i Hult har följande familj varit boende på Flinteberg och troligen då innan år 1839 eftersom de då förekommer på Öjesberg. Ännu senare dvs. åren 1861-65 finns samma familj på Randevik med mannen som smed i Ormeshaga. (Tabell 1)

Han skulle i sitt yrke som smed vara särskilt duktig på att tillverka navare (Borr), vilket givetvis traktens folk hade stor användning för. Han tillverkade också vissa sorters ammunition för jägare i trakten bl.a. hagel enligt dåtida krav. Detta skulle enligt allmänna meningen i Ormeshaga dragit in smeden Blomström, som vittne i en mordhistoria någon gång under första delen av 1800-talet. Platsen för detta drama skulle vara på vägen från Ormeshaga till Linnehult 100 m norr om vägskälet mot Knapelid. Platsen har på Ekonomiska kartan över Sverige fått beteckningen ”Knallestenen”.

Historien är i korthet denna:
I Linnehults by bodde vid den tiden en kringresande handlande s.k. gårdfarihandlare. Dessa benämndes ofta för ”knallar” och många av dem var från den s.k. Knallebygden i Västergötland. I trakten av Ormeshaga by bodde samtidigt en dräng. Denne dräng hade gjort en del affärer med knallen i Linnehult. Han hade fått varorna på kredit på villkor att inom en viss tid betala allt och om så inte blev gjort skulle svåra efterräkningar av något slag följa för drängen. Drängen insåg snart att det blev svårt att betala knallen det han var skyldig honom.Kanske han aldrig skulle kunna klara av detta. Efter stort grubbel beslöt drängen till slut att röja knallen ur vägen. Det gick så till att han vid en lämplig tidpunkt mötte upp knallen just vid denna sten på färdvägen mot Ormeshaga. Han sköt honom med ett hagelgevär av något slag.

Drängen blev misstänkt för mordet, men han nekade till att ha något med detta att göra. Åklagarmyndigheten saknade också fullgoda bevis för att så skulle vara fallet. Eftersom den mördade skulle obduceras, så hoppades man kanske där finna något, som skulle ge någon ledtråd. Jo, kanske ändå. Man fann en del lite ovanliga hagel i den mördades skottsår, som var utformade så som bara en person kunde göra och som var känd härför. Denne man var just ovan omtalade smeden Blomström på Flinteberg. Han tillfrågades och medgav att han tillverkat dessa hagel, men inte bara det . Han kunde också tala om vem han sålt dessa hagel till. Och det var just till ovan misstänkte dräng, som blev fälld för mordet och så småningom avrättad. Ännu i dag finns denna sten på platsen med detta lite egendomliga namn. Smeden Blomström blev också genom detta en historisk person i Ormeshaga by.

Karta och boende

Bild1

T1: Enligt uppgift av Erik Falk i Hult har följande familj varit boende på Flinteberg och troligen då innan år 1839
Titel Namn Född Plats
Torparen och smeden Gustav Blomström 1789 Ljunga
Hustrun Maja Lena Streling 1782-06-20 Hofmantorp
Sonen Gustav Johan (Sven) 1821-05-24 Hofmantorp
Dottern Lisa Chatrina 1827-05-01 Hofmantorp
Dottern Helena Maria 1829-09-01 Hofmantorp